Om honung

Vad är honung?


Ordet honung är skyddat och får endast användas som beteckning på produkter som ”har sitt ursprung i söta ämnen som bin har samlat i naturen”. Ingenting får tillsättas eller tas bort. Ibland kan man se smaksatta honungssorter och då måste de kallas ”Honung smaksatt med t ex citron”.


Över 200 olika ämnen i honung


Honung innehåller cirka 75 % sockerarter och ca 20 % vatten. Det mesta av sockret är druvsocker och fruktsocker. De sista 5 % utgörs av bland annat enzymer, mineralämnen, vitaminer, aminosyror och inhibiner (ett bakteriehämmande ämne). Forskare har hittat över 200 olika ämnen i honung.


Nyslungad honung


Bin hämtar nektar som finns i blommor. Nektarn omvandlar de sedan till honung som de lagrar i vaxkakor inne i bikupan. När bina sätter ett vaxlock över kakan är honungen mogen att skördas. Biodlaren plockar då ut vaxkakorna, placerar dem i en honungslunga som fungerar som en centrifug som slungar honungen ut ur kakorna. Efter det silas honungen och biodlaren tar bort vaxrester, när det är klart har man fått nyslungad honung. All nyslungad honung är rinnande och bärnstensfärgad. Biodlaren sätter sedan tillbaka vaxkakorna i bikupan och så börjar bina om sin process att fylla kakan.


Det är ett mödosamt arbete, för att få ihop nektar till ett halvt kilo honung måste bina göra mellan tre miljoner (!) blombesök. Det motsvarar en flygsträcka på två varv runt jorden!


Varför är honung nyttigt?


Honung har använts både som föda och som medicin sedan urminnes tider. Redan de gamla grekerna använde faktiskt honung för att läka sår. Babylonerna skrev om honung i sina heliga skrifter och tack vare grottmålningar vet vi att honung har använts av människan i mer än 15 000 år.


Honungens läkande och hälsosamma egenskaper brukar förklaras med tre faktorer.


Producerandet av ett speciellt enzym och väteperoxid

Innehållet av antioxidanter i nektarn

En tredje ännu obestämd faktor

Den tredje faktorn kan ett svenskt forskarlag funnit en förklaring till. De har hittat en unik bakterieflora som består av minst tio olika mjölksyrabakterier i binas mage. Dessa bakterier tillverkar ämnen som mjölksyra, ättiksyra och myrsyra som har antibakteriella egenskaper.


Dessa egenskaper skyddar också honungen mot jästsvampar och bakterier. Det gör att honungen inte jäser utan kan lagras länge utan att man behöver använda sig av tillsatser.


Tack vare innehållet av det mycket söta fruktoset ger honung färre kalorier än vanligt vitt socker. Det ger heller inte samma blodsockertoppar som vitt socker